pondelok 13. mája 2013

Hríbová omáčka


K príprave Vianočnej hríbovej omáčky potrebujeme tieto ingrediencie :


- 100 g susenych hribov , z toho 50 g dubakov a 50 g kozakov

- 1 l slahackovej smotany 33 % -tnej / najlepsie Rajo/

- 1 l plnotucneho mlieka / najlepsie Rajo/

- 1 kg zemiakov

- hladku muku

- jedlu sodu bikarbonu.


Postup pripravy :

Najskor uvarime hriby v 2 l vody. Vodu  primerane osolime  este pred varenim / podla Dr. Subotica, solime

vzdy studenu vodu a az  potom dame do nej varit prislusne potraviny/ a nasypeme do nej hriby. Po uvareni

hribov  vyvar scedime a hriby oddelime  od vyvaru. Vyvar potom zahustime zatrepkou, ktoru si pripravime z
l  slahacky a 6 polievkovych lyzic hladkej muky.  Muku  je potrebna predtym dextrinovat, t.j. uprazit trochu

na sucho na panvici. Po oprazeni muku nechame vychladnut.Slahacku potom zmiesame s mukou a vzniklu

zmes precedime ces sitko.Precedenu zmes  pomaly pridavame za  staleho miesania do hriboveho vyvaru.

Takto zahusteny vyvar varime za staleho miesania cca 2- 5 min, aby sa muka prevarila. Subezne s varenim

hribov uvarime  aj zemiaky. Vodu osolime  tiez  este studenu a do hrnca, v ktorom varime zemiaky, dame za 1 cajovu lyzicku jedlej sody bikarbony, kusok mrkvy a  rascu, a to v kovovom sitku, ktore pouzivame na varenie cajov.Rasca sluzi,podla patra Ferdu , na likvidaciu solaninu v zemiakoch. Po uvareni zemiakov , zemiaky scedime a rascu  odstranime.Potom uvarime  besamelovu omacku z 1 l mlieka, z ktoreho si odlejeme cca 2 dcl na zarobenie  zatrepky. Do tychto 2 dcl mlieka  pridame  4 polievkove lyzice hladkej muky, ktoru je  tiez potrebne  vopred dextrinovat / oprazit / na sucho.Muku po oprazeni nechame vychladnut. Vzniklu zmes potom precedime cez sitko a pomaly, za staleho miesania ,pridavame do zahriateho  mlieka. Takto zahustene mlieko za staleho miesania privedieme do varu  a  varime  ho za staleho miesania cca 2 - 5 min, pokial sa nerozvari muka.


Nasledne na to  pridame uvarenu besamelovu omacku do uvareneho a zahusteneho  vyvaru z hribov  a nakoniec pridame do tejto zmesi uvarene zemiaky.Vsetko nakoniec spolu premiesame a podla potreby dosolime. Ocot pridavame az do taniera, aby sa omacka nesekla..

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára