streda 8. januára 2014

Syrovo-šunkové rožteky

SUROVINY
na 48 ks rožtekov:
40 dkg hladkej celozrnnej špaldovej múky
medzi prsty soli
1 Hera
1 väčšia kyslá smotana
1 skatuľka taveného syra
30 dkg šunky
mletá červená paprika
vajíčko

Z múky, soli, hery a smotany vypracovať hladké cesto a nechať cez noc odpočívať v chladničke (resp. zarobiť ráno a piecť večer).
Šunku nakrájať na malé štvorčeky, zmiešať so syrom a paprikou na plnku.
Cesto vyformovať do valca a rozdeliť na 6 rovnakých dielov. Každý diel vyvaľkať na kruh cca 30 cm v priemere a rozrezať na 8 častí ako pizzu. Na širší okraj každého trojuholníka podávať po lyžičke plnky a zakrútiť do rožteku. Tip: po prvej otočke okolo plnky môžeme odstávajúce rožteky cesta prehnúť dovnútra a tak dokrútiť do konca. Nebude nám tak vytekať plnka pri pečení.
Poukladať na plech s papierom na pečenie (štandardne sa vojdu na jeden plech 6x8ks), potrieť rozšľahaným vajíčkom a piecť vo vyhriatej rúre cca 15-20, kým nie je povrch dozlatova upečený.

Podľa mojej skúsenosti treba zásadne piecť z dvojnásobnej dávky, lebo po týchto rožtekoch sa vždy len tak zapráši.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára