piatok 26. septembra 2014

Raw kokosovo limetkové muffinky



Ingrediencie

Základ
1 šálka orechov a semiačok (podľa chuti)
1 šálka sušených sliviek (al. datlí, hrozienok, fíg...)
Med alebo agáve sirup podľa chuti

Plnka
1 kokosový orech
2 PL kokosového oleja
2 bio limetky
1 ČL vanilkového prášku/struk
1 ČL sušeného mletého zázvoru
Štipka soli
Med alebo agáve sirup podľa chuti
Trošku vody
Trošku kakaového prášku

Postup
Orechy a semiačka rozmixujeme v kuchynskom robote na jemno. Môžeme použiť len jeden druh, napr. ľanové semiačka (ako píše originál recept, tie treba pomlieť v kafemlýnku), alebo zmes ako ja (vlašské, lieskovce, mandle, kešu, ľan). Ovocie tiež môžeme vybrať podľa vkusu, originál káže datle, ja som použila slivky, lebo ich mám radšej. Môżu byť aj figy alebo hrozienka, taký druh sušeného ovocia, čo je lepkavý. Malo by sa aspoň na dve hoďky nechať namočené vo vode, ale mne sa napr. nechcelo čakať, tak som to spravila bez namáčania. Ovocie teda pridáme do robota a vymixujeme spolu s orechami na jemnú, dobre premiešanú hustú hmotu. Ochutnáme, ak je nám málo sladká, prisladíme trochou medu alebo agáve sirupu. Naplníme dná stredne veľkých silikónových košíčkov cca 0,8-1cm hrubou vrstvou, vydá to na 12-14ks .

Rozbijeme kokosový orech. Do mixéra vylejeme kokosovú vodu, dužinu pokrájanú na menšie kúsky, nastrúhame kôru z jednej alebo oboch limetiek podľa chuti, šťavu z oboch, roztopený kokosový olej, koreniny a trošku vody, ak nebolo dosť v kokose, aby sa nám mixér pekne rozbehol. Mixujeme cca minútku na jemnú kašu. Ak je nám zmes málo sladká, opätovne trošku prisladíme. Zmes rovnomerne rozdelíme do košíčkov, poprášime kakaovým práškom na ozdobu a dáme ideálne zabalené do potravinárskej fólie do chladničky aspoň na 24 hodín. V chlade vydržia v pohode aj týždeň, ale sú také dobré, že toto je len teoretická rada :D




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára