Cesto:
500g hladkej múky špeciál
2 deci oleja
3 - 4 žĺtky /podľa veľkosti vajca/
7 - 9 malých lyžičiek kryšt. cukru
kvások /trochu vlaž. mlieka, pol kocky kvasníc, 1PL cukru/
1KL PDP
1/2 KL soli
250 - 300 ml vlaž. mlieka
Tvarohová plnka:
1/2kg tvarohu
ml. cukor
van. cukor
citr. kôra
vajce
hrozienka /predtým namočené v rume/ (Keby to bolo riedke, pridaj 1PL Zlatý klas)
Posýpka:
kúsok masla
1 van. cukor
kryšt. cukor
hrubá múka
rukou miesiť, aby vznikla posýpka asi ako hrubý piesok
Všetko zmiesiť, nechať dobre vykysnúť. Na pomúčenej doske povykrajovať z celého cesta asi 4cm koliečka s hrúbkou asi 0,5cm, trochu ich rukou rozťapkať, naplniť tvarohovou plnkou (porozdelľovať tak, aby sme minuli všetok tvaroh) a urobiť "guľôčku". Spojenou časťou guľôčku položiť na pomastený plech. /Na 1 plechu 5x5 alebo 5x6ks - podľa veľkosti plechu/. Potrieť ich rozšľahaným vajcom a do každej prstom v strede urobiť jamku a do nej položiť trošku tuhšieho ríbezľového lekváru. Ak sú nahusto, potrieť boky olejom, aby sa nezlepili. Posypať posýpkou a nechať ešte 10 minút podkysnúť.
Piecť na 175°C pekne dočervena prvú várku 25minút, druhú 20 a sledovať.
Hneď po vybratí potrieť vodou, aby ostali mäkké.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára