utorok 2. decembra 2014

Moravské koláčiky od tety Kramárky

Cesto:
500g hladkej múky špeciál 
2 deci oleja 
3 - 4 žĺtky /podľa veľkosti vajca/ 
7 - 9 malých lyžičiek kryšt. cukru 
kvások /trochu vlaž. mlieka, pol kocky kvasníc, 1PL cukru/ 
1KL PDP 
1/2 KL soli 
250 - 300 ml vlaž. mlieka 

Tvarohová plnka: 
1/2kg tvarohu 
ml. cukor
van. cukor
citr. kôra
vajce
hrozienka /predtým namočené v rume/ (Keby to bolo riedke, pridaj 1PL Zlatý klas) 

Posýpka: 
kúsok masla
1 van. cukor
kryšt. cukor
hrubá múka
rukou miesiť, aby vznikla posýpka asi ako hrubý piesok

Všetko zmiesiť, nechať dobre vykysnúť. Na pomúčenej doske povykrajovať z celého cesta asi 4cm koliečka s hrúbkou asi 0,5cm, trochu ich rukou rozťapkať, naplniť tvarohovou plnkou (porozdelľovať tak, aby sme minuli všetok tvaroh) a urobiť "guľôčku". Spojenou časťou guľôčku položiť na pomastený plech. /Na 1 plechu 5x5 alebo 5x6ks - podľa veľkosti plechu/. Potrieť ich rozšľahaným vajcom a do každej prstom v strede urobiť jamku a do nej položiť trošku tuhšieho ríbezľového lekváru. Ak sú nahusto, potrieť boky olejom, aby sa nezlepili. Posypať posýpkou a  nechať ešte 10 minút podkysnúť.
Piecť na 175°C pekne dočervena prvú várku 25minút, druhú 20 a sledovať.
Hneď po vybratí potrieť vodou, aby ostali mäkké. 







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára