nedeľa 30. júna 2013

Škoricové pletienky

Na 4 ks s priemerom cca 12 cm potrebujeme:

Cesto:
2 poháre celozrnnej špaldovej polohrubej múky
1/2 bio sušeného droždia
1 VL trstinového cukru
1/2 ML soli
1/2 pohára teplého mlieka (ja som použila špaldové)
1 žĺtok
5VL kokosového oleja

Plnka:
90g popusteného masla
1 bio vanilkový cukor
3ML mletej škorice
1 bielok na potretie

Zamiesime cesto zo všetkých surovín, ak je nutné, podsýpame ešte mierne múkou dokým sa nám cesto neprestane lepiť na ruky. Necháme vykysnúť na dvojnásobný objem, cca hodinku. Pripravíme si plnku z masla, cukru a škorice, plech s papierom na pečenie a dáme vyhriať teplovzdušnú rúru na cca 200°C.

Cesto rozdelíme na 4 štvrtiny, každú postupne vyvaľkáme na 0,5cm, snažíme sa tvarovať obdĺžnikový tvar. Rovnomerne potrieme štvrtinou pripravenej plnky a stočíme do rolády po dlhšej strane. Valec prerežeme pozdĺžne na dve polovice, otočíme si ich rezom von, stlačíme na jednom vrchole, poprehadzujeme každé rameno niekoľkokrát cez seba, kým nedôjdeme na koniec, stočíme vrkoč do kruhu a oba konce spojíme stlačením. Prenesieme na plech, upravíme tvar, aby bol pekne okrúhly a jednotlivé vrstvy cesta môžeme trošku otvoriť, aby neboli zlepené. Až máme na plechu všetky, potrieme bielkom. Kto má rád, môže ešte posypať hrubým kryštálovým cukrom, ktorý sa rozpustí na karamel.
Pečieme cca 30 minút na 170°C až kým vrch nie je zlatohnedý.

Tip1:
Pre ozvláštenie môžeme po upečení ešte horúce poliať cukrovou polevou (práškový cukor zmiešaný s vodou).
Tip 2:
Kto má rád, môže pred rolovaním cesta na začiatok nasypať hrozienka, ktoré boli vopred namočené, alebo nasekané orechy.
Tip 3:
Komu sa nechce hrať s pletienkami, môže cesto celé rozvaľkať, naplniť a stočiť do veľkej rolády, a potom nakrájať na 2 - 2,5cm slimáčiky a tak nechať upiecť.

Na záver:
Teraz sa musíme ovládnuť a vydržať, kým to trochu vychladne, aby nás nebolelo brucho :D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára